joi, 1 octombrie 2015

LA ÎNCEPUT DE DRUM





Această perioadă de sfărşit de răpciune şi început de brumărel, schimbătoare de la o zi la alta, ne oferă un vernisaj modern al splendorilor autumnale pe care doar agonia verdelui le poate sculpta. Lăsând, din când în când, să-i picure din ochi binecuvântări de ploaie, toamna aceasta îşi scutură rugina din pletele încărunţite şi împleteşte soarelui coroniţe din rămurele  pleşuve. Simfonia peisajelor ne invită aripile imaginaţiei la zbor, ne umple sufletele de belşug şi bucurie, ne conturează înalte văzduhuri de relaxare, meditaţie şi compoziţie.
Din cele mai vechi timpuri, dintre toate bucuriile românului, se pare că cea a scrisului şi cântatului a fost şi continuă să fie una dintre cele mai inofensive, în pofida unei domestice şi frumoase agresivităţi din anumite zone şi din anumite perioade de timp.
Începând cu cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi până azi, istoria artei, în general, şi a literaturii române moderne, în special, sunt legate de existenţa cenaclurilor literare. Acestea, alături de revistele literare şi ansamblurile artistice, au constituit pistoanele care le-au împins în permanenţă înainte.
Acum când năzuinţa florii către fruct se scutură de povara încercărilor de peste an, se profilează un reviriment al vieţii cultural-artistice în amfiteatrul îngerilor cu picioarele înfăşurate în panglica de argint al lui Dumnezeu - frumoasa urbe Dobeta-Turnu Severin. Consecinţă absolut firească a (re)întoarcerii revelatoare a unei părţi însemnate a acestor frumoşi nebuni ai acestor legendare meleaguri la introspecţie şi reverie cu ajutorul magiei cuvintelor, culorilor şi formelor.
Pe aceste coordonate de trebuinţe şi ambiţii spirituale, o mână inimoasă de creatori imaginativi,  strângând între degetele sale o paletă bogată de vârste şi preocupări de o frumoasă diversitate, a  depăşit pudoarea de a scoate în lume ceea ce cuibăreşte în propriul suflet sau aştern pe hârtie. Aşa a luat fiinţă Cenaclul literar-artistic „STEAUA SEVERINULUI”, care a primit botezul în prima sa sesiune, pe data de 30 septembrie 2015.
În pofida unor realităţi tot mai contaminate şi atomizate de civilizaţia blogurilor şi a reţelelor de socializare, noi, fondatorii acestuia, credem cu tărie în ideea „spiritului de cenaclu”. În acepţiunea noastră, acestă întreprindere culturală presupune nu doar mentalitate creativ-intelectuală şi solidaritate de grup, ci şi dezbatere de idei şi examen critic exigent.
Oferta noastră vizează toate generaţiile de creatori. Îi ajută să-şi definească modalităţile de poziţionare în raport cu trendurile momentului şi să-şi exerseze limbajul critic, să intre în contact cu gândirea confraţilor cu preocupări literar-artistice similare. Cu o frecvenţă lunară, ne-am propus ca obiectiv principal descoperirea talentelor de toate vârstele, formarea şi promovarea condeielor şi vocilor pentru a perpetua furmuseţea şi subtilităţile graiului românesc.
Personal, agreez ideea că un cenaclu trebuie să adune, într-o comuniune diversificată, oameni inteligenţi, pasionali, sensibili, cu chef sau îndrăgostiţi de cultură, sub toate formele ei existenţiale. Să fie un forum al gândirii neîncorsetate de rigori sau convenţii, plecând de la textele crude, vii, pure, cu tematică actuală, imaginativă sau memorialistică, indiferent de calitatea lor.
Îi încurajez pe toţi iubitorii de frumos, indiferent de forma lui de coagulare şi manifestare, să vină la cenaclul nostru. Fie şi numai pentru şansa şi beneficiul de a vedea şi cunoaşte, pe viu, semeni de-ai lor. Şi care, ca şi ei, iubesc cultura.
Relativ la formarea gustului pentru cultură al copiilor şi adolescenţilor, insist să aduc în atenţia părinţilor această modaliate eficientă pe care o promovează cenaclului nostru prin care pot să coopereze eficient cu descendenţii lor punând în prim plan necesităţile fiecăruia dintre ei în parte, valorizându-le. Şi nu dorinţele şi ambiţiile personale sau impuse de comandamente tradiţionale, sociale sau de altă natură.
Cred că este înţelept să deconspir de la bun început aşteptările şi modul de abordare ale cenaclului nostru: conştientizarea valorii intrinseci a fiecărui participant prin autoevaluare în raport cu repere similare, realizarea unui feedback spontan, flexibil, fidel şi articulat al propriilor căutări, în relaţie cu reperele oferite, la rândul lor subiective şi limitate. Vrem doar să încurajăm şi ne vom strădui să evităm dinamicile frustrante, competiţiile subterane şi ierarhiile paralele, alternative.  
Îmi exprim convingerea că, prin activitatea noastră, vom crea o comunitate spirituală coezivă în cadrul actualelor generaţii, vom produce frumoase şi valoroase volume colective, interesante şi atractive manifestări şi programe culturale. Să dăm consistenţă şi să sporim vizibilitatea unei aşa-numite „generaţii de creaţie”.
Pornind de la vocaţia de port important la Dunăre al frumosului nostru oraş, nu-mi pot reprima substanţa formaţiei mele marinăreşti şi urez, acum, al început de existenţă, Cenaclului literar-artistic „Steaua Severinului” „Bun cart Înainte!”.

O1 octombrie 2O15



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu