sâmbătă, 30 iunie 2018

DE CE IUBIM MAREA?



Iulie. Luna în care s-a născut Iulius Cezar de la care a împrumutat numele. Luna fierbinţelilor şi a coacerilor. Luna care ne trimite la aurul spicului ce înpâineşte glia. Luna ce ne aminteşte

„De trei tineri ce-n cuptor
Au fost aruncaţi în flăcări
Neschimbându-şi crezul lor.”

Lună predilectă pentru concediul de odihnă. Când nu călătorim pentru a ajunge undeva, ci, pur şi simplu, pentru a pleca. Când gândul ne zboară la plaje cu nisip fin, la vaste întinderi albastre care ne împrietenesc cu modestia atunci când realizăm ce loc micuţ ocupăm în această lume. Când, eliberaţi de restricţiile unui program riguros, nu trebuie să dăm socoteală nimănui pentru intenţia de a face ceva. Când, cel mai adesea, zilele se nasc cu seara la început şi dimineaţa la sfârşit. Când un loc, în general, obişnuit poate căpăta semnificaţii aparte.
Vară în toi. Mănunchiul strălucitor al razelor de soare se răsfiră din înalt, făcând „lenevia” să devină respectabilă. Aerul este încărcat de o lumină visătoare şi magică, care polenizează sufletul, dându-ne senzaţia că viaţa reîncepe odată cu venirea verii. Pacea universală ne inundă precum valuri de maree.
În această perioadă, când toată lumea caută pretexte pentru a face – de cele mai multe ori, pentru a nu face – ceva, mi se pare interesant şi util să vorbesc despre mare, în ideea nemărginirii și a mișcării generatoare de forme și proiecte extraordinare, fără pretenţia de a găsi un pretext perfect. Mai mult, mă îndoiesc că ar exista aşa ceva.
Nu pot să nu revăd, pe ecranul amintirilor, primele imagini despre mare, creionate în sămânţa gândului, răsărit peste verile parfumate din sătucul meu colinar. Pe baza lecturilor fascinante despre uriaşul cu riduri sculptate de vânt, care macină nisip din pietre şi scoici, experimentând pe lacul cu oglinda de smarald din apropierea casei părinteşti, copil fiind, încercam să înţeleg înfăţişarea „monstrului” oglindit în albastrul cerului senin, rostogolind, cu puterea imaginaţiei, cele două imagini.
După nopţi de insomnii, în care îmi imaginam cum calc în picioare toate barierele lumii să-mi fac cărare până la întâlnirea cu imaginea din vis, cu gleznele inundate în mărgele de rouă, alergam spre lacul transformat în mare de neliniştea visului meu, în care răţuştele păreau corăbii încercate, iar broaştele, submarine performante.
Când marea mi-a inundat, la propriu, sufletul, din visul de odinioară, au înmugurit sentimente contradictorii: admiraţie şi teamă, suferinţă şi bucurie, măreţie copleşitoare şi îndrăzneală sfidătoare. Am deschis larg ferestrele inimii să mă bucur de acest miracol. Dansând teluric, cohorte de naiade m-au învăluit într-o lumină ireală, transcedentală, cu unduiri ameţitoare. În încercarea de a-mi menţine echilibrul emoţional, mi-am ţinut respiraţia pentru un timp de care nu mă credeam în stare. Dincolo de uimirea ochiului, simţeam inima zvârcolindu-se în pieptul timpului ce avea să vină. Vrăjit, ca de un blestem sacru, într-un absolut de viaţă, am rămas sub aripa lor pentru tot restul vieţii.
Azi, cu greu îmi pot formula un gând din care marea să nu facă parte. După o lungă perioadă petrecută în îmbrăţişarea mării, am ajuns la concluzia că, în aventura vieții, omul şi marea se completează reciproc.
Orice râu îşi închipuie că se revarsă în mare numai din dorinţa sinceră şi dezinteresată de a o îndulci. Realitatea este cu totul alta. O face din nevoia de împlinire, de a da sens vieţii sale, la nivel elementar. La fel se întâmplă şi cu noi, oamenii. În fond, de la obârşii până la vărsare, destinul nostru poate fi asemuit cursului unui râu. Complexitatea vieţii efemere se oglindeşte în manifestările apei curgătoare, pe care omul obişnuit, dar şi creatorul lui le percep, sonor şi vizual, ca pe un traseu simbolic, analog trecerii prin lume.
Din aceleaşi motive, ne îndreptăm cu atâta bucurie, încredere, admiraţie şi emoţie spre locurile în care valurile mării se transformă în muzică. Gândindu-ne la multiplele ei binefaceri, în această perioadă a anului, măcar o dată pe zi, savurăm, imaginar sau senzorial, provocarea pe care ne-o întinde. Între cele două oglinzi paralele, reciproc, reflectându-şi chipul la infinit, se simte sensul vieţii, necesitatea înţeleasă că viaţa trebuie trăită, că este un dar pentru care trebuie să luptăm şi să demonstrăm că-l merităm prin atitudinea noastră. Ce poate fi mai frumos şi înălţător decât să ne trezim în fiecare dimineaţă capabili de a arunca o privire proaspătă asupra lumii, cu dispoziţia unui nou început, cu o limpezime a simţurilor, gândurilor şi sufletului dincolo de perdeaua de azur a mării cu valuri înspumate!
Se spune că un om nu este cu adevărat fericit dacă nu a văzut, măcar o dată în viaţă, marea şi spectacolul feeric oferit de valuri. ,,Vedi Napoli e poi muori!” spune o veche vorbă italienească. Adaptată, o parafrază a celebrei zicale s-ar traduce prin: ,,Dacă ai văzut marea, poți să mori!”, cu trimitere directă la măreția, frumusețea și fascinația ei.
Marea şi litoralul sunt locurile unde se nasc cele mai frumoase poveşti de dragoste, locurile în care inima bate mai intens pentru cealaltă jumătate. Cu îmbrăţişări pe nisipul fierbinte şi în apa cu străluciri de diamant sub privirile când blânde, când îngăduitoarea ale soarelui. Cu mângâieri suave şi şoapte dulci sub clar de lună. Cu nopţi de jar petrecute pe plajă, cu dragoste la prima vedere, cu clipe sublime şi iubire imposibilă, cu dragoste neîmpărtăşită, cu iubire din întâmplare şi jocuri periculoase de cuvinte, cu declaraţii spumoase şi ,,manevre de spionaj”, cu speranţe şi dezamăgiri, cu despărţiri dureroase, cu inimi frânte, cu persoane nepotrivite, cu persoane misterioase, cu amăgiri şi suflete rănite, cu şi fără prejudecăţi, neaşteptate...
Marea a inspirat cele mai frumoase creaţii literare şi artistice. Ea a imprimat şi exprimat întotdeauna respect, poezie, dar şi teamă. Simbolul mării a fost îndeobşte legat de mişcare, de o dinamică ce, în esenţă, reprezintă viaţa, dar şi de misterul adâncurilor, de lumea nevăzută, de închipuirile fabuloase.
Fascinaţia mării reale sau ideale, atât în viziunea romantică a priveliştilor liniştite, a poeziei depărtărilor, a plimbărilor romantice pe ţărmul însorit, dar şi a impetuozităţii, a forţei nestăvilite pe care o degajă sunt doar câteva ipostaze ale felului în care a fost exploatat motivul mării.
Marea este locul care a atras şi a incitat, a prilejuit un permanent exerciţiu al confruntării, prin care artiştii cuvântului sau ai culorii au pus în valoare reacţia spontană, exerciţiul vizual, observaţia. A stimulat imaginaţia în felurite chipuri astfel încât, întreaga „literatură“ din jurul acestui motiv surprinde şi azi.

,,Dimineaţă de toamnă pe faleza pustie.
Rezemam cu privirea orizontu-n depărtare;
Bătea în flăcări de aureolă purpurie,
Iar sângele solar se disipa din picuri rare.

,,Totul în jur suferea de nemişcare,
Curioşi, pescăruşii se învârteau în jurul meu,
Chiar şi electronii leneveau în felinare
După o noapte-n care-au dus-o greu.

Păşeam la margine de univers,
Departe de saloane strălucite, pline,
Cu musafiri voioşi, cu chip divers...
Dar o zeiţă se interesa de mine.

Stătea-ntr-un colţ uitat de lume;
Părea că nici nu vrea s-o ia în seamă.
N-o atrăgeau nici dans, nici glume...
Mă urmărea în vis cu multă teamă.

În goana clipei, privirea mi-a zărit.
Zâmbind, m-a conturat cu coapse de val;
De-a sa răcoare, eu am tresărit...
Pe loc, m-am contopit cu al său mal.

Mă-ntreb: ce-i viaţa? Când judec cu răceală,
La ceas de taină cu-a vieţii mele înserare.
Acum, sunt sigur. Mai presus de orice bănuială,
Zeiţa mea din vis era chiar marea mea cea mare.”

(Zeiţa din vis, Costel Avrămescu,
vol. „Însemnări în jurnalul de bord”)

De ce iubim marea? Pentru că are forţa de a ne (re)aduce la întâmplări, sentimente, gânduri... Ne înfierbântă imaginaţia sau ne incită la exerciţiul acesteia prin ataşamente, aventuri, apetit niciodată satisfăcut şi, mai rar, refuzuri; lucruri care reprezintă experiențe și amintiri durabile în viaţa noastră.

(Drobeta-Turnu Severin, 2O18, O1 iulie)

Rondelul Judecății de Apoi



Judecata de pe urmă este inevitabilă
Și, la ea, se cântărește viața-ntreagă;
Universală, definitivă și irevocabilă,
Din tot ce-i făcut, nimic nu se neagă.

Nimeni  nu are imunitate uzitabilă,
Numai de trecut, sentințele se leagă;
Judecata de pe urmă este inevitabilă
Și, la ea, se cântărește viața-ntreagă;

E absurd să crezi în manevra fezabilă
Că, la Judecata de Apoi, se ia șpagă;
Aici, deprinderea proastă nu-i valabilă,
E-o treabă foarte serioasă, nu-i de șagă;
Judecata de pe urmă este inevitabilă.

(Drobeta-Turnu Severin, 2O18, 3O iunie)

vineri, 29 iunie 2018

Rondelul Sânzienelor



La trei zile după solstițiul de vară,
Peste colnice-n rouă-nveșmântate,
Cu coronițe aurind în luna clară,
Cu păr bălai și voaluri argintate,

În hore amețitoare, zâne coboară
Prin porțile cerului desferecate,
La trei zile după solstițiul de vară,
Peste colnice-n rouă-nveșmântate.

La chemarea dorului, lângă izvoară,
Folosind benefic puteri predestinate,
Vin să-mplinească vise de fecioară,
În noaptea magică cu vrăji adjurate,
La trei zile după solstițiul de vară.

(Drobeta-Turnu Severin, 2O18, 24 iunie)

joi, 28 iunie 2018

RONDELUL APOCALIPSEI


Primejduim într-o realitate de zaveră
Străbătută de reprezentări apocaliptice;
Pendulând între geneză și o nouă eră,
Condiția umană are pregetări eliptice.

Contrafacem totul cu disperare severă,
Aventurându-ne-n distrugeri criptice;
Primejduim într-o realitate de zaveră,
Străbătută de reprezentări apocaliptice.

Tăgăduim viitorul sub efectul de seră
Făcând propagandă sfârșiturilor biblice;
Coagulând într-un coșmar întreaga Terră
Cu Apocalipsa înrădăcinată-n scriptice,
Primejduim într-o realitate de zaveră.
(Drobeta-Turnu Severin, 2O18, 28 iunie)

miercuri, 27 iunie 2018

Rondelul drapelului național[1]


Îl înălțăm solemn la zile sfinte
Simbolizând recunoștință și dor
Pentru eroii noștri din morminte
Și-al lor crez de luptă-nsuflețitor.

Scump însemn de-aducere-aminte,
Pavăză împotriva oricărui asupritor,
Îl înălțăm solemn la zile sfinte
Simbolizând recunoștință și dor.

Și vreau să cred de-acum-nainte
Că,-n sfântul nost drapel tricolor,
Mai flutură suflet de român fierbinte;
Ca un stindard de regăsire-n viitor,

Să-l înălțăm solemn la zile sfinte!

(Drobeta-Turnu Severin, 2O18, 26 iunie)



[1] Prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național .

marți, 26 iunie 2018

RONDELUL CASEI PĂRINTEȘTI

În Șesuri*, pe limanul Tazlăului Sărat,
Mai dăinuie timpului casa părintească;
Vântul nostalgiei, cu duioșie, presărat,
Iute, mă-ntoarnă, de ea să-mi amintească,

Peste bariere de timp, cu pasul scăpărat,
Unde copilăria avea să-mi înflorească,
În Șesuri, pe limanul Tazlăului Sărat,
Mai dăinuie timpului casa părintească;

Chiar dincolo de viața pământească,
Dorul meu se va-nfrupta înflăcărat
Cu-această hrană dulce sufletească
De care nu voi fi niciodată dezbărat,
În Șesuri, pe malul Tazlăului Sărat.

*Mică localitate aparținând comunei Măgirești, județul Bacău, în care am văzut lumina zilei, la data de 1O iunie 1956

(Drobeta-Turnu Severin, 2O18, 26 iunie)

luni, 25 iunie 2018

PARADIGME SAU CORESPONDENȚE INFERENȚIALE DESPRE IA ROMÂNESCĂ

212. Devenită brand de țară, neprihănita noastră ie populară, împodobită cu frunze și flori și dezmierdată cu fluturi a fost, la origini, cel mai bun contract prenupțial al fecioarelor geto-dace în așteptarea iubirii ca pe o sfântă împărtășanie.

213. Ia reprezintă simbolul suprem al frumuseții românești. Ea transformă femeia într-o muză seducătoare.

214. A îmbrăca o ie românească presupune o anumită atitudine. Nu la fel ca ea, subțirică și ușoară, trebuie să fie atitudinea celei care o îmbracă.

215. În frumoasa ie românească, devenită simbol al eleganței, orice femeie este mai atrăgătoare. Oricând, se potrivește cu momentul și cu vârsta. În astfel de strai, nu dă greș niciodată, indiferent de locul în care o poartă.

216. În ochii oricărui bărbat, ia înalță femeia; în mintea sa, frumusețea femeii o pune în valoare, iar ispita îl conduce spre un păcat, originar garantat.

217. Ia presupune un anumit respect, o anumită decență, atunci când bărbatul dorește să o dezbrace.

218. Îmbrăcată într-o ie românească, o femeie nu poate fi niciodată prea formală sau prea informală.

219. Ia nu se poartă doar fizic, ci și mental. Vraja vine de la sine, dar tu, femeie, trebuie să fii sigură pe tine!

220. Unei femei îmbrăcată într-o rochie modernă, îi vei ține minte rochia. Îmbrăcată în tradiționala ie românescă, vei ține minte delicatețea aristocratică a frumoasei femei dace, extrem de feminină, care, încă de la prima întâlnire, te îndeamnă să-i dezvălui taina celei mai pure nudități.

(Timișoara, 2O18, 24 iunie)

duminică, 17 iunie 2018

PARADIGME SAU CORESPONDENȚE INFERENȚIALE DESPRE ANOTIMPURI

Anotimpurile sunt precum păsările călătoare. Au o memorie uimitoare și se orientează după soare.

Soarele este substantivul care declină anotimpurile.

Natura ne include în planurile ei: în procesul vremuirii, viața reproduce combinația de stări a succesiunii anotimpurilor.

Semințele iubirii nu se pot planta în anotimpul singurătății.

Analizând societatea românească, cred că este nevoie de un anotimp al reconcilierii.

Ca un adevărat drumeț ce sunt, doar în/din amintiri, mai pot să mă bucur de toate anotimpurile vieții.

Anotimpul sufletului/ alegerii orizontului/ făuririi destinului este tot timpul anului.

În poemul fiecărui anotimp, cuvintele au alte culori.

Poetul privește în fereastra cuvintelor și-și cadențează bătăile inimii după cum vin și pleacă anotimpurile.

În clepsidra vieții, nisipul are culoarea anotimpurilor.

Viața: între trecut și viitor, anotimpurile vârstelor... în propășire/progresie și al dorințelor... în pro pășire/regresie.

Pe post de anotimpuri, sufletul vieții are sentimente.

Povestea vinului se scrie în anotimpul strugurilor și se citește tot timpul anului.

Succesul și eșecul delirează în anotimpul obsesiei. Nu-l lăsa pe primul să urce la cap și pe al doilea să coboare în inimă.

Între răsărit și apus, vis și dor, năzuință și speranță, sufletul se dezbracă de toate anotimpurile.

(Drobeta-Turnu Severin, 2O18, 17 iunie)

sâmbătă, 16 iunie 2018

PARADIGME SAU CORESPONDENȚE INFERENȚIALE DESPRE DRAGOSTE

֎ În dragoste, unu și cu unu fac, de cele mai multe ori, tot unu; Rar, fac doi, sau trei, sau... mai mult.

֎ Cei care nu cred în dragoste, nu vor avea parte de ea niciodată.

֎ Declinul vieții începe în momentul în care nu mai suntem capabili să dăruim/primimn dragoste.

֎ În dragoste, totul se cântărește pe talerele inimii, se oftează cu pompa/burduful ei, se zboară cu aripile sângelui și se plânge cu lacrimile lui.

֎ Dragostea se joacă la ruleta inimii.

֎ Dragostea este acolo unde inima rupe pâinea în două și are toate sărbătorile pe orbita sângelui.

֎ Insomnia survine atunci când visul îți promite o poveste de dragoste, pe care realitatea, deja, o certifică.

֎ Dragoste adevărată: cu toate că se cunosc de foarte mult timp, niciodată gravitația nu a putut învinge levitația.

֎ Dragostea e precum focul: nu poate fi stinsă decât cu un foc mai mare, dar... ce marcat și acromat, rămâne locul încenușat!

֎ Măsura dragostei adevărate este adevărul dragostei fără măsură.

(Drobeta-Turnu Severin, 2O18, 16 iunie)