vineri, 28 aprilie 2017

Plurale deschideri gnomice

Severineanul Costel Avrămescu ne reamintește pe manșeta copertei a patra a recentului său volum de versuri, cu titlul „Între relativ și absolut”, că este „autorul sau coautorul a 14 cărți cu tematică geopolitică și militară”, că „a publicat peste 100 de articole și studii de specialitate cu tematică militară în cele mai prestigioase  reviste de profil din țară” și 11 cărți de poezie, proză și eseuri. O bibliografie surprinzător de bogată și diversă, având în vedere faptul că domnul Costel Avrămescu s-a dedicat deplin, cu fervoare și tenacitate, activității intense, susținute, de creație literară, abia după trecerea în rezervă, la finalul unei cariere militare de excepție, strălucite.
În primele sale volume de versuri, fostul comandant de unități și mari unități cu profil naval sau de arme întrunite, participant la peste 40 de misiuni internaționale, practică un discurs poetic confesiv, ușor declarativ, cu apel la muzicalitatea și capacitatea de seducție a prozodiei clasice, un demers liric de o cuceritoare sinceritate și simplitate, potențat adesea de accente afective de autentică, sensibilă vibrație.
Tematica poemelor din această etapă de creație este hotărâtor marcată de bogata, excepționala experiență de viață a autorului, de iubirea statornică, ardentă, de țară, de „drumurile ei fără pulbere”, de satul patriarhal în care s-a născut, de părinți și familie, de mirificul, miticul nostru plai mioritic. De unde și factura peisagistă a celor mai multe dintre poezii, expresivitatea, concretețea și ineditul stampelor naturiste configurate inspirat, cu nostalgic, persuasiv fior evocator.
Această formulă poetică, pentru care autorul părea a fi optat definitiv, este părăsită, însă, brusc, în totalitate, în volumul „Între relativ și absolut”, care ne rezervă surpriza de proporții de a abandona discursul liric confesiv-evocator și stilistica imagistică ornantă, de tăietură clasică, în favoarea unui demers poetic prin excelență reflexiv, de cea mai pură extracție gnomică și sapiențală, transcris în versuri libere și cu un limbaj conceptualizat intens, periculos și, uneori, dăunător de abstractizat.
În noua ipostază, meditativ-reflexivă, adoptată, de data aceasta, eul poetic, cu o inteligență artistică vie, scrutătoare, de profunzime și puternic dominat de răvășitoare neliniști existențiale, își/ne pune întrebări fundamentale, total, obsesiv angajante și cu un impact emoțional de un acut dramatism, asupra tainelor și rosturilor din urmă, adânci, ale lumii și vieții.
Gândirea poetului și meditațiile sale au originalitate și profunzime, iar discursul liric reflexiv comunică cititorilor fervoarea și amplele dimensiuni ale veritabilei seismici lăuntrice care l-a generat.

(Ziarul Datina”, cotidian independent al județului Mehedinți, anul XXVII, nr. 6874, joi, 27 aprilie 2O17) 

Prof. Victor RUSU, scriitor și critic literar,
membru al Uniunii Scriitorilor din România

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu